Ustanoven první personální ordinariát v Anglii a Walesu

15.1.2011 

Kongregace pro nauku víry dnes ustanovila osobní ordinariát pro věřící pocházející z anglikánského společenství, kteří touží ?vstoupit do plného a viditelného společenství s katolickou církví?. Ten jim dovolí uchovat si prvky anglikánského dědictví. Benedikt XVI. zároveň jmenoval prvním ordinářem této nové instituce jednoho z dnes dopoledne vysvěcených bývalých anglikánských biskupů, osmapadesátiletého Keithe Newtona. Ten spolu s Johnem Broadhurstem a Andrewem Burnhamem přijal ve Westminsterském opatství kněžské svěcení z rukou předsedy anglické biskupské konference, arcibiskupa Vincenta Nicholse.

Osobní ordinariát Naší Paní z Walsinghamu je první církevní institucí, která vychází z pokynů apoštolské konstituce Anglicanorum coetibus, kterou Benedikt XVI. podepsal v listopadu roku 2009 právě s cílem umožnit vstup do plného a viditelného společenství s katolickou církví anglikánským pastýřům a skupinám věřících, kteří vyznají katolickou víru, jak je vyjádřena v Katechismu katolické církve, a uznají papeže za hlavu církve.

Očekává se, že do ordinariátu, který byl svěřen ochraně blahoslaveného Johna Henryho Newmana, bude chtít vstoupit asi padesátka anglikánských kněží a několik stovek věřících. Věřící si v tomto ordinariátu uchovají liturgické, duchovní i pastorační tradice anglikánského společenství. Tři nové katolické kněze ? bývalé anglikánské biskupy - čeká nyní katechetická příprava prvních skupin anglikánů v Anglii a Walesu, kteří spolu se svými pastory budou o Velikonocích přijati do katolické církve, a doprovázení pastorů, kteří by kolem Letnic měli být vysvěceni na katolické kněze.

Text, který oznamuje dnešní zrod ordinariátu, připomíná, že katolická církev v žádném případě nedovoluje přijmout biskupské svěcení ženatému muži, nicméně za určitých podmínek umožňuje vysvětit na katolické kněze už ženaté anglikánské pastory. A to je také případ dvou z dnešních novosvěcenců včetně nového ordináře Newtona, který je otcem tří dětí. Rodiny obou dvou byly přijaty do plného společenství katolické církve letos 1. ledna.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.