Ekumenická delegace z Finska navštívila Benedikta XVI.

15.1.2011 

?Ekumenismus je vždycky plodem Božího působení?, uvedl Benedikt XVI. při setkání s ekumenickou delegací z Finska, která se v těchto dnech už tradičně nachází v Římě, aby oslavila patrona této skandinávské země, svatého Jindřicha. Jen několik dnů před začátkem Týdne modliteb za jednotu křesťanů připomněl Benedikt XVI. nutnost pokračovat na cestě ekumenismu a posílit spolupráci mezi luterány a katolíky, aby se dosáhlo společného pohledu na církev.

Konkrétní znamení naděje, viditelné úsilí o dialog a především přání splnit Kristovu vůli, aby všichni byli jedno v Něm, - tak popsal papež ve svém pozdravu tuto pouť finských křesťanů do Říma. Vaše návštěva svědčí o tom, že vztahy mezi luterány a katolíky a obecně mezi křesťany ve vaší zemi, jsou otevřené, přátelské a snaží se o spolupráci. Na dosažení plné jednoty je třeba pracovat společně, dodal Benedikt XVI.:

?Cíle ekumenického hnutí, tedy plné jednoty víry, jsme ještě nedosáhli, ale v dialogu uzrálo mnoho společných prvků, které posilují naši touhu splnit přání našeho Pána Ježíše Krista, abychom všichni byli jedno v Něm.?

Benedikt XVI. pak zdůraznil význam závěrečné zprávy na téma ospravedlnění v životě Církve, kterou zveřejnila Skupiny pro luteránsko-katolický dialog na Severu Evropy a označil ji za pozitivní krok na ekumenické cestě:

?Prohloubit naše chápání ospravedlnění nám pomůže dosáhnout společného pohledu na Církev a na autoritu biskupů. Doufáme, že s pomocí Ducha svatého může mnoho osob nasazených v ekumenismu k tomuto cíli výrazně přispět.?

?Všichni jsme si vědomi, že ekumenická cesta se stala obtížnější a v určitém smyslu náročnější,? dodává papež a připomíná, že nezbytná je modlitba, která podporuje každé lidské snažení a že ekumenismus je plodem Božího působení. S myšlenkou na Týden modliteb za jednotu křesťanů, který má letos téma: "Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se", vzýval Benedikt XII. Ducha pravdy, aby učinil plodným každou snahu o jednotu, vyzval k radostnému pohledu na to, čeho už bylo dosaženo, a k dalšímu zodpovědnému úsilí do budoucna.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.