Hledají se kostely pro konvertity z anglikanismu

13.1.2011 

Biskupové Anglie a Walesu narychlo hledají kostely a fary pro anglikány, kteří chtějí přijmout katolickou víru. Zanedlouho se totiž konverti z anglikanismu ocitnou na suchu. V téměř všech anglikánských diecézích dostali příkaz okamžitě opustit církevní prostory. O sdílení kostelů, byť jen dočasně, nemůže být řeč ? dozvídají se od svých lokálních biskupů. Pro mnoho anglikánů přechod ke katolicismu znamená bolestné opuštění vlastního farního kostela, do kterého chodili po celý život a u kterého pohřbívali své příbuzné. Smutné je to zejména tehdy, kdy se pro konverzi rozhodla téměř celá farnost.

Katolická církev Anglie a Walesu zveřejnila průvodce po ordinariátu pro bývalé anglikány, totiž po struktuře, která bude oficiálně zřízena Svatým Stolcem v těchto dnech, nejpozději v sobotu. Právě na 15. ledna je totiž v plánu kněžské svěcení tří bývalých anglikánských biskupů, kteří se rozhodli přijmout katolickou víru. Svěcení bývalých anglikánských pastorů pak proběhne na slavnost Seslání Ducha svatého.

Benedikt XVI. dal souhlas k tak rychlému svěcení bez obvyklého průběhu kněžské formace, maje na paměti dobro věřících, kteří by neměli zůstávat bez duchovních - čteme v dokumentu. Laici budou přijeti do ordinariátu ve Velkém Týdnu. Jejich oficiální příprava ke konverzi začne na popeleční středu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.