Egyptská velvyslankyně odjíždí konzultovat další vztahy s Vatikánem do Káhiry

13.1.2011 

?Svatý Stolec plně sdílí úsilí egyptské vlády vyhnout se eskalaci konfliktů a napětí na náboženském pozadí. Oceňuje také její kroky v tomto směru? - tak se vyjádřil arcibiskup Dominique Mamberti, zodpovídající ve vatikánském státním sekretariátu za vztahy se státy, při audienci egyptské velvyslankyně. Informuje o tom vatikánský tiskový mluvčí, p. Federico Lombardi.

Lamia Aly Hamada Mekhemar byla přijata (11.1. večer) šéfem vatikánské diplomacie před odjezdem do Káhiry na konzultace s tamním ministerstvem zahraničí. ?Vyjádřila obavy své vlády v současné obtížné chvíli ? čteme v prohlášení ředitele Tiskového úřadu Svatého stolce. ? Setkání bylo příležitostí získat užitečné informace, aby bylo možné správně prezentovat nedávné vystoupení Svatého otce zejména pokud jde o náboženskou svobodu a ochranu křesťanů na Blízkém východě,? dodává p. Lombardi.

Odvolání egyptské velvyslankyně na konzultace do Káhiry, v souvislosti s údajnou ingerencí Vatikánu do vnitřních záležitostí Egypta, se sbíhá s dalším růstem napětí v této zemi. Svědčí o tom ostřelování koptských křesťanů během jízdy vlakem, kterého se v úterý (11.1.) dopustil muslimský policista asi 250 km jižně od Káhiry. Jeden z Koptů na místě zemřel a několik dalších je raněných.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.