Zemřel Karel Stádník

12.1.2011 

Ve věku 86 let dnes zemřel akademický sochař Karel Stádník, autor mnoha děl sakrálního umění v našich zemích i v zahraničí.

Narodil se 24. srpna 1924 v Třemošné u Plzně. Na pražské Akademii výtvarných umění absolvoval v roce 1949 u prof. Otakara Španiela. Svůj talent věnoval bezezbytku sakrálnímu umění, ať už šlo o restaurování převážně gotických a barokních plastik, nebo o volnou tvorbu. Mezi jeho nejznámější díla patří originální křížová cesta v kostele P. Marie Královny míru v Praze na Lhotce, křížová cesta v katedrále sv. Václava v Olomouci nebo v kapucínském kostele P. Marie Andělské v Praze na Hradčanech. Celá řada pražských chrámů vděčí Karlu Stádníkovi za sochařsky pojednané oltářní stoly, počínaje kostelem sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech přes sv. Havla, sv. Markétu v Břevnově až po poslední realizaci v kostele P. Marie a slovanských patronů v Emauzích.

Karel Stádník sloužil církvi nejen svým uměním, ale také jako vůbec první český trvalý jáhen. Vysvěcen byl tajně kardinálem Meissnerem 17. listopadu 1984 v Berlíně.

Pohřeb Karla Stádníka bude v pondělí 17. ledna ve 13:30 v klášterním kostele sv. Markéty v Praze Břevnově.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.