Stále více rodilých Britů přestupuje na islám.

8.1.2011 

Stále více rodilých Britů přestupuje na islám. V uplynulém roce jich konvertovalo více než 5 tisíc, což je dvakrát víc než před 10 lety. Vyplývá to z průzkumu provedeného institutem Faith Matters.

Cesty konverzí jsou různé. První je spojena se stále větší přítomností islámu ve veřejném prostoru. Lidé se začínají o islám zajímat, chtějí ho poznat a část z nich se rozhoduje přijmout Mohamedovo učení. Druhým elementem posilujícím expanzi islámu na ostrovech je misijní dynamismus tohoto náboženství. Muslimům totiž záleží na obracení jinověrců a skutečně se na ně zaměřují, dozvídáme se z raportu. Třetím činitelem usnadňujícím přechody k islámu jsou nedbalosti křesťanských církví. Ve většině konverzí jde o bývalé křesťany.

Rozšířené přesvědčení, že křesťané a muslimové věří v téhož Boha, napomáhá přijetí muslimské koncepce rozvoje náboženství: od judaismu, přes křesťanství po islám. ?Vyrostla jsem v křesťanském prostředí, chodila jsem do katolické školy a když jsem poznala svého kluka, muslima, připadal mi islám jako přirozený nástupce křesťanství,? vysvětluje ve zmíněném raportu Denis Horsleyová, 26 letá konvertitka z Londýna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.