Mezináboženská setkání nepopírají Pravdu ani možnost k ní dospět

8.1.2011 

Uvěřil papež na ducha Assisi? S touto provokativní otázkou se obrátil italský deník Il Foglio na Andrea Riccardiho, zakladatele komunity Sant´Egidio, která se stala dědicem ideje mezináboženských setkání za mír ve světě. 1. ledna, po útoku na koptský kostel v Egyptě, Benedikt XVI. ohlásil, že v říjnu svolá do Assisi představitele různých náboženství a křesťanských konfesí, s cílem modlit se za svobodu vyznání, která je garancí míru. Paolo Rodari, vatikanista deníku Il Foglio, nicméně připomíná, že Joseph Ratzinger nebyl nadšen myšlenkou Jana Pavla II, který v roce 1986 poprvé sezval do Assisi leadery jiných vyznání a náboženství. Tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry se obával, že tak posílí tendence k náboženskému synkretismu. Prof. Riccardi připouští, že se papež obával následků relativistického mezináboženského dialogu, ve kterém se stírají rozdíly jednotlivých náboženství a Kristus není představován jako jediný Spasitel. Zároveň ale vždy podporoval racionální dialog mezi kulturami. V roce 2006 jasně vysvětlil, co si o setkáních v Assisi myslí. Napsal o tom v listu tamnímu biskupovi u příležitosti 20. výročí prvního setkání, připomíná prof. Riccardi.

Benedikt XVI. označil tuto iniciativu za odvážnou a prorockou, ale dodal: ?Abychom nechápali špatně smysl toho, o co šlo Janu Pavlu II. v roce 1986 a co se podle jeho vlastních slov obvykle nazývá duchem Assisi, nesmí se zapomínat, jak velký důraz se kladl na to, aby se mezináboženské modlitební setkání nestalo příležitostí k synkretistickým interpretacím založeným na relativistické koncepci,? čteme v jeho listu. Benedikt XVI. tam také zdůraznil, že je třeba vyvarovat se zbytečného zmatku. ?Proto také když se shromažďujeme k modlitbě za mír, musí každý zachovat vlastní styl modlitby... Tak se to dělo v roce 1986 a stejná volba je závazná také dnes. Součinnost různých lidí nemá být chápána jako podléhání relativismu, jako popírání smyslu pravdy a možnosti k ní dospět?, napsal Benedikt XVI.

Zakladatel Komunisty Sant´Egidio vzpomíná, že tato doporučení byla respektována už během setkání v roce 2002, svolaném po útoku na New York. Vracel jsem se tehdy s kard. Ratzingerem do Říma a vyměnili jsme několik vět, vzpomíná prof. Riccardi. Zeptal jsem se, zda je s průběhem setkání spokojen, a on odpověděl: ?všechno proběhlo velmi dobře?. Myslím, že měl na mysli způsob, jakým jsme modlitby připravili. Odlišnost různých náboženství byla zachována, neuchylovali jsme se k relativismu, který neguje význam pravdy a možnosti jejího poznání? - uvedl Andrea Riccardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.