Dnes po dvou tisících let je misijní poslání Církve daleko od svého cíle, tvrdí kard. Dias

7.1.2011 

Stagnaci v misijním působení současné Církve ostře kritizoval kard. Ivan Dias během slavnostního zakončení jubilea katolicismu ve Vietnamu. Papežský legát pro tyto slavnosti, který je zároveň šéfem misijního úřadu ve Vatikánu a pochází z Indie, připomněl, že obyvatelé Asie obdrželi víru díky obětavému a odvážnému kázání mnoha misionářů z dalekých zemí. Přicházeli hlásat Radostnou zvěst o Ježíši Kristu, jediném Spasiteli ? připomněl ? a často za to zaplatili vlastním životem.
Dnes po dvou tisících let je misijní poslání Církve daleko od svého cíle. Naopak, stále více se přibližujeme počátečnímu stavu, poznamenal kard. Dias. Je přesvědčen, že Kristovo přikázání učit a křít všechny národy tíží naše svědomí, vezmeme-li v úvahu, že ohromné zástupy lidí na celém světě Ježíše ještě nepoznaly. Ve Vietnamu se to týká 94% společnosti, řekl prefekt Kongregace pro evangelizaci národů. Připomněl, že také II. vatikánský koncil potvrdil aktuálnost misijního úsilí, která má zahrnout celé lidstvo.
Včerejší mše svatá na národním mariánském poutním místě v La Vang ukončila oslavy 350 let od vzniku prvních dvou apoštolských vikariátů a 50 let od ustanovení vietnamských rezidentních biskupství. Eucharistické slavnosti předsedal kard. Dias spolu s 35 vietnamskými a dalšími 7 zahraničními biskupy a 1200 kněžími za účasti 500 tisíc lidí, mezi nimiž byli také mnozí emigranté, kteří přijeli zejména ze Spojených států. Nechyběli ani představitelé komunistického režimu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.