Tříkrálový průvod na svatopetrském náměstí

6.1.2011 

Benedikt XVI. sloužil dnes mši svatou ze slavnosti Zjevení Páně. Ve své homilii hovořil papež o tom, že ve stvoření lze a je třeba hledat Boží ?podpis?. Mudrcové z východu jej hledali v knize přírody, která však k nalezení Mesiáše nestačila. Posledním ukazatelem jim bylo až Písmo svaté. Benedikt XVI. končil homilii slovy:

?Jazyk stvoření nám umožňuje projít velkou část cesty k Bohu, ale nedává nám definitivní světlo. Nakonec bylo pro mudrce nezbytné naslouchat hlasu Písma svatého, které jim jedině mohlo ukázat cestu. Slovo Boží je pravou hvězdou, která nám v nejistotě lidských rozprav nabízí nezměrnou zář božské pravdy. Drazí bratři a sestry, nechme se vést hvězdou, kterou je Slovo Boží, následujme ji ve svém životě a kráčejme spolu s církví, kde Slovo rozbilo svůj stan. Naše cesta tak bude vždycky osvěcována světlem, které nemůže přijít odjinud. Tak se také my budeme moci stát hvězdami pro druhé a být odrazem onoho Světla, které Kristus rozzářil nad námi.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Dnešní církevní slavnost je v Itálii také dnem pracovního volna. Rodinná tradice rozdávání dárků se totiž v Itálii pojí právě k události příchodu mudrců, kteří přinášejí dary. Celá událost bývá připomínána také velkolepým průvodem Tří králů, který tradičně přichází k jesličkám, které jsou vystrojeny na náměstí svatého Petra, kde se účastní polední papežovy promluvy a modlitby Anděl Páně. Sešlo se zde přibližně 80 tisíc lidí a Svatý otec mimo jiné řekl:

?Zjevení - ukázání, příchod a klanění mudrců je prvním znamením jedinečné identity syna Božího a zároveň syna Panny Marie. Od té doby se začala šířit otázka, která bude provázet celý Kristův život a která různými způsoby zaznívá během staletí: kdo je to ten Ježíš?
Drazí přátelé, toto je otázka, kterou chce církev probouzet v srdci všech lidí: kdo je Ježíš? To je duchovní starost, která pohání misijní činnost církve: dát poznat Ježíše, jeho evangelium, aby každý člověk mohl objevit lidskou tvář Boží tváře a být osvícen jeho tajemstvím lásky. Zjevení Páně předpovídá všeobecnou otevřenost církve a její povolání evangelizovat všechny národy. Zjevení Páně nám však také říká, jakým způsobem toto poslání církev uskutečňuje: tím že zprostředkovává Kristovo světlo a hlásá jeho Slovo. Křesťané jsou povoláni napodobovat službu, kterou poskytla mudrcům hvězda. Máme zářit jako děti světla, abychom všechny přitahovali ke kráse Božího království. A těm, kdo hledají pravdu, máme nabízet Boží Slovo, které umožňuje rozpoznat v Ježíši ?pravého Boha a věčný život? (1 Jan 5,20).
Opět v sobě pociťujeme hlubokou vděčnost k Panně Marii, Ježíšově Matce. Ona je dokonalým obrazem církve, která dává světu Kristovo světlo; je Hvězdou evangelizace. ?Respice Stellam? říká svatý Bernard: pohleď na tuto hvězdu ty, který hledáš pravdu a pokoj, obrať pohled k Marii a Ona ti ukáže Ježíše - světlo pro každého člověka a pro všechny národy.
?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.