Koptové chtějí zachovat krev mučedníků na stěnách chrámu

4.1.2011 

Povinností egyptské vlády je vyslechnout stížnosti místních křesťanů a podniknout opatření, která účinně zabrání jejich pronásledování a diskriminaci ? prohlásil to nejvyšší představitel pravoslavných koptů, 87 letý Shenouda III. Patriarcha se tak vyjádřil k násilným demonstracím, které pokračují v egyptských městech po novoročním útoku na koptský kostel v Alexandrii. Připomeňme, že bilance obětí výbuchu nálože v automobilu stoupá, dosud zemřelo 23 lidí a stav některých dalších zůstává vážný. Koptský patriarcha vyzval rozhořčené věřící k zachování pokoje. Poznamenal ale, že hněv, který nyní propukl, narůstá v křesťanech už dlouho. Je totiž reakcí na stále masívnější diskriminaci desetiprocentní křesťanské menšiny v Egyptě.
K atentátu se vyjádřil také představitel katolických koptů, biskup Botros Fahim Hanna z Káhiry. Varoval před snadným shazováním odpovědnosti za útok na zahraniční teroristy. Připomněl, že muslimský fundamentalismus má už dlouho živnou půdu také v Egyptě. Přeje mu 40 let trvající islamizace země podporovaná vládou, která se dotýká všech oblastí života. Fundamentalismu a intoleranci vůči křesťanům se Egypťané učí už na základní škole. Svědčí o tom učebnice, které některé školy používají, uvedl egyptský katolický biskup.

Svérázný druh protestu zvolili věřící v alexandrijské farnosti, v níž k atentátu došlo. Ačkoliv místní autority nařídily odstranit stopy po útoku, místní věřící to odmítají. ?Chtějí zachovat stopy krve na stěnách. Je to pro ně krev mučedníků?, vysvětluje tamní kněz, o. Mena.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.