Benedikt XVI. zve představitele různých křesťanských vyznání a náboženství do Assisi

1.1.2011 

Na svatopetrském náměstí se dnes sešlo přibližně 60 tisíc lidí, které Svatý otec těsně po dvanácté hodině pozdravil v rámci pravidelné sváteční promluvy před polední modlitbou Angelus. V závěru své promluvy papež mimo jiné řekl:

?Drazí přátelé, obraťme svůj pohled k Ježíši, spočívajícímu v náruči jeho Matky, Panny Marie. Díváme-li se na Něho, jenž je ?knížetem pokoje? (Iz 9,5), rozumíme, že pokoj se nedosáhne zbraněmi, ani ekonomickou, politickou, kulturní či mediální mocí. Pokoj je dílem lidských svědomí, která se otevírají pravdě a lásce. Kéž nám Bůh pomáhá činit pokroky na této cestě v novém roce, který dostáváme k životu.?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta před Angelus je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně a požehnání Benedikt XVI. ještě dodal:

? Drazí bratři a sestry, v poselství ke letošnímu Světovému dni míru jsem poukázal na to, že velká náboženství mohou být důležitým faktorem jednoty a pokoje pro lidskou rodinu, a připomněl jsem v této souvislosti, že na tento rok 2011 připadne 25. výročí Světového dne modliteb za pokoj, který svolal do Assisi v roce 1986 ctihodný Jan Pavel II. Proto se tento rok v říjnu vydám jako poutník do města svatého Františka a zvu na tuto pouť všechny bratry křesťany různých vyznání, představitele světových náboženských tradic a v duchu i všechny lidi dobré vůle, abychom si připomenuli toto velké historické gesto mého předchůdce a slavnostně obnovili závazek věřících všech náboženství žít vlastní náboženskou víru jako službu míru. Kdo je na cestě k Bohu nemůže nepředávat pokoj, kdo vytváří pokoj nemůže se nepřibližovat k Bohu. Vybízím vás, abyste už od nynějška provázeli tuto iniciativu svojí modlitbou.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.