Benedikt XVI.: Duchovní pýcha ničí každou ctnost

29.12.2010 

Dnešní generální audience se kromě 9 tisíc lidí, které pojme vatikánská aula Pavla VI., účastnili i mnozí další, kteří ji však mohli sledovat jen z obrazovek na náměstí sv. Petra. Benedikt XVI. dnes ve své katechezi pokračoval v cyklu prezentací významných ženských postav středověku.

?Kateřina Boloňská nám ve svých spisech zanechává několik významných poznámek o tajemném zápase, z něhož s milostí Boží vychází vítězně. Chce tak poučit své spolusestry a ty, kteří se rozhodnou vykročit na cestu dokonalosti. Varuje před pokušeními ďábla, který se často skrývá pod šalebnými zdáními, aby pak podsouval pochybnosti víry, nejistotu ohledně povolání, smyslnost.

V autobiografickém a naučném traktátu nazvaném Sedm duchovních zbraní nabízí Kateřina v této souvislosti velmi moudrá ponaučení a hluboká rozlišování. Píše o třetí osobě, když referuje o mimořádných milostech, které jí dává Pán, ale o svých hříších mluví v první osobě. Z jejího spisu vyzařuje čistota její víry v Boha, hluboká pokora, prostota srdce, misijní nadšení, horlivost pro spásu duší. Poukazuje na sedm zbraní v boji proti zlu, proti ďáblu: 1. pečovat a usilovat neustále o konání dobra; 2. věřit, že sami od sebe bychom nikdy nemohli udělat něco opravdu dobrého; 3. důvěřovat v Boha a z lásky k Němu nikdy nemít strach před bojem proti zlu jak ve světě, tak v nás samotných; 4. často meditovat o skutcích a slovech z Ježíšova života, zejména o Jeho utrpení a smrti; 5. připomínat si, že musíme zemřít; 6. mít stále pevně na paměti blaženost Ráje; 7. mít důvěrný kontakt s Písmem svatým, nosit jej stále v srdci, aby usměrňovalo všechny myšlenky a všechny skutky. I dnes je to krásný program duchovního života pro každého z nás!?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je zde ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.