Legislativa má respektovat integrální pravdu o člověku

18.3.2004 

K vítězství nad terorismem, je třeba nejprve zlikvidovat jeho příčiny, uvedl kardinál Renato Martino, ve svém příspěvku na mezinárodním kongresu ?Žena a lidská práva.?

Předseda Papežské rady Iustitia et Pax, který přes 16 let reprezentoval Svatý Stolec při OSN, zdůraznil roli mezinárodních organizací v boji s terorismem. Kardinál Martino komentoval situaci, která vznikla kolem připravované konvence o terorismu. Základní neshoda panuje už kolem samotné definice termínu: co je pro jedny terorismem, pro druhé znamená válku za nezávislost.

Kardinál Martino ve svém příspěvku odsoudil jakoukoli diskriminaci, ať už s ohledem na rasu, původ společenské postavení, pohlaví, nebo náboženskou příslušnost. Zdůraznil také specifickou roli ženy ve společnosti, která se zcela nekryje z funkcí muže a kterou je třeba docenit.
Postavil se proti názoru, že by legislativa měla odrážet vždy názor většiny obyvatel, jak názorně dokládají složité problémy bioetiky. ?Morálním imperativem současné demokratické kultury je úcta k integrální pravdě o člověku? ? uvedl kardinál Martino.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.