Benedikt XVI. na vlnách BBC: Způsob, jak Bůh plní své sliby, je pro nás překvapivý

24.12.2010 

Benedikt XVI. dnes na vlnách stanice BBC pronesl následující pozdrav a zamyšlení:

?S dojetím vzpomínám na svou čtyřdenní návštěvu Spojeného království letos v září a těší mne, že mám příležitost vás opět pozdravit, ba dokonce se obrátit se svým blahopřáním k vám posluchačům, ať jste kdekoli v tomto čase přípravy na slavení Kristova narození.

Naše myšlenky se vrací do oné historické chvíle, kdy Bohem vyvolený lid, synové a dcery Izraele prožívali intenzivní očekávání. Vyhlíželi Mesiáše, kterého Bůh slíbil poslat, a popisovali jej jako velkého leadera, který je vysvobodí z cizího područí a vrátí jim svobodu.

Bůh je svým příslibům vždycky věrný, ale často nás překvapí způsob, jakým je plní. Dítě narozené v Betlémě přineslo osvobození, ale nejenom pro lidi té doby a toho místa. Stal se Spasitelem všech a všude na světě, v každé historické době. Osvobození, které přinesl, není politické, uskutečněné vojenskými prostředky, ale naopak, Kristus navždy zničil smrt a svou potupnou smrtí na kříži obnovil život.

Třebaže se narodil v chudobě a ve skrytu, daleko od center pozemské moci, byl Synem Božím. Z lásky k nám vzal na sebe lidskou podmíněnost, naši křehkost, naši zranitelnost a otevřel nám cestu, která vede k plnosti života, k účasti na životě samotného Boha.

Rozjímáme-li ve svých srdcích o tomto velkém tajemství Vánoc, děkujeme Bohu za jeho dobrotu vůči nám a zvěstujeme s radostí všem okolo dobrou zprávu, že Bůh nám nabízí svobodu od všeho, co nás svazuje: dává nám naději a přináší život.

Drazí přátelé Skotska, Anglie a Walesu a všichni anglicky mluvící v každé části světa, přál bych si, abyste věděli, že na vás všechny v tomto posvátném čase intenzivně pamatuji ve své modlitbě. Modlím se za vaše rodiny, za vaše děti, za nemocné, za všechny, kteří v tomto čase trpí jakýmkoli soužením. Modlím se zejména za staré lidi a za ty, kdo se blíží ke konci svých dnů. Prosím Krista, světlo národů, aby odehnal temnoty od vašich životů a daroval každému z vás milost pokojných a radostných Vánoc. Pán vám všem žehnej.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.