Benedikt XVI. navštívil vatikánskou knihovnu

18.12.2010 

Benedikt XVI. dnes navštívil vatikánskou apoštolskou knihovnu, jak slíbil před třemi lety, když byl její provoz na dlouhou dobu uzavřen kvůli restauračním pracím. V obnovené a znovu otevřené knihovně dnes dopoledne papež strávil asi hodinu. Navštívil všechna její oddělení, od míst, kde se konzultují manuskripty, po oddělení restauračních prací, sledoval zdejší průběh práce a pozdravil se také se zaměstnanci. Přijal několik symbolických darů od kardinála bibliotekáře Rafaela Fariny a jeho spolupracovníků.

Před měsícem napsal Benedikt XVI. v listu ke znovu otevření knihovny kardinálovi Farini, že vatikánská apoštolská knihovna je významné místo historické paměti církve a cenný prostředek, který pomáhá papeži ve výkonu jeho služby. Knihovna uchovává kulturní a vědecké poklady systematicky od patnáctého století.

Ve zmíněném listu papež napsal, že povoláním knihovny je chránit a zhodnotit kulturu vytvořenou člověkem a to v jejím širokém smyslu, nejen náboženském, protože, ?nic opravdu lidského není církvi cizí?.

?Drazí přátelé, chci vám poděkovat za vaši práci. Ve svém poselství pro knihovnu jsem vyjádřil, jak veliký význam a důležitost jí přikládám. Nyní vám dávám své požehnání a vám všem přeji radostné vánoce. Díky!?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. při návštěvě vatikánské apoštolské knihovny.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.