Jezuita dostal ocenění Spravedlivý mezi národy

14.12.2010 

Institut Yad Vashem udělil ocenění ?Spravedlivý mezi národy? již zesnulému italskému jezuitovi otci Raffaelovi de Ghantuz Cubbemu. V Jeruzalémě cenu dnes převzal synovec oceněného Francesco. Institut touto cenou oceňuje ty, kdo ač nejsou židé, se hrdinsky a s nasazením vlastního života snažili zachránit byť jedinou osobu před nacistickou genocidou. Otec Raffaele schoval tři židovské děti v koleji Mondragone ve Frascati, kde byl v letech 1942-1947 rektorem.
Jedno z těchto tří dětí, Marco Pavoncello, řekl Vatikánskému rozhlasu, že tyto osoby, jakých je na světě jen málo, je potřeba si připomínat s velkou úctou.

?Otec Cubbe kolem sebe uměl šíři klid. Život v koleji byl klidný, pokojný. Nevnímali jsme to, co mohlo přijít z venčí. Byli jsme tu chráněni po všech stránkách. V koleji bylo normálně pět dormitářů, podle věku. Během války tu však byl jen jeden a tudíž ti nejmenší ? tedy my, kterým bylo asi deset let ? jsme bydleli spolu s osmnáctiletými i staršími. Evidentně to byli uprchlíci stejně jako my. Patřili k různým národnostem. Pamatuji si například na jednoho chlapce albánského původu. Byla tu směs národností, evidentně pomáhali tak trochu všem.

Klima tu bylo klidné. Společně jsme jedli, hráli si, studovali a chodili do kostela. A musím zdůraznit jednu věc: Nikdy, ani v pozdější době, se tu neobjevil žádný pokus nás obrátit, nějaké vnucování, stejně tak jako žádný projev antisemitismu, a to ani za strany ostatních chlapců ani kněží.?

Říká Marco Pavoncello, jedno ze tří židovských dětí, které za války zachránil italský jezuita otec Cubbe, jehož dnes ocenil institut Yad Vashem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.