Sekretář Světové ekumenické rady o své návštěvě u Benedikta XVI.

6.12.2010 

V sobotu Svatý otec přijal na audienci generálního sekretáře Světové ekumenické rady církví Olava Fykse Tveita. Pastor Norské lutheránské církve Tveit se tohoto úřadu ujal letos v lednu. Své sobotní setkání s Benediktem XVI. našemu rozhlasu popsal.

?Náš rozhovor byl velmi přátelský a otevřený. Papež velmi přátelsky zdůraznil, že práce Ekumenické rady církví je velmi důležitá stejně jako úřad jejího generálního sekretáře, k němuž jsem byl povolán. Velmi se také zajímal o to, jak plánujeme naši práci do budoucna. On sám byl členem naší komise ?Víra a Ústava? a tudíž dobře zná specifika naší práce. Samozřejmě se zajímal o náš postoj k teologickým otázkám a o to, co udělat pro posílení viditelné jednoty mezi církvemi.?

Jaké naděje spojujete vy s dialogem s katolickou církví?

?Doufám, že se katolická církev ještě více zapojí do naší práce a posílí tak naši spolupráci, která je už teď rozsáhlá a stále roste. Ekumenická rada církví je bratrské společenství, které spojuje církve z celého světa. Když cestuji a setkávám se se zástupci církví, které jsou jejími členy, velmi často mi vyprávějí o tom, jak intenzivně funguje spolupráce s katolickou církví na místní i na národní úrovni. Pro mě je to důkaz, že křesťanské církve na celém světě dobře spolupracují na mnoha úrovních.?

Říká generální sekretář Ekumenické rady církví, Olav Fykse Tveit po sobotním setkání s Benediktem XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.