Rizika praktik neslučitelných s Hippokratovou přísahou

17.3.2004 

V Římě byl zahájen mezinárodní kongres katolických lékařů. Jeho tématem je léčení nemocných v terminálním a vegetativním stádiu. Na organizaci se podílejí mezinárodní federace sdružení katolických lékařů a Papežská akademie Pro vita.

Díky technologickému pokroku přibývá na světě pacientů, jejichž životní funkce udržují pouze přístroje. V mnoha případech takový stav trvá řadu let. Zejména v případě tzv. vegetativního stádia, kdy pacient už není schopen navázat kontakt s okolím, se stále častěji ozývají hlasy proti pokračování v terapii. V některých státech se týkají také osob dlouhodobě v komatu, v posledním stádiu demence nebo těžce ochrnutých, neschopných polykat a podobně. Objevuje se riziko rozšíření mentality nakloněné eutanázii. O cílech kongresu mluví předseda Mezinárodní federace sdružení katolických lékařů, profesor Gianni Luigi Gili:

?Chceme, aby kongres přede vším vědecky objasnil a ukázal rizika praktik, které jsou v rozporu s Hippokratovou přísahou. Ta totiž říká, že nikdy, vůči žádnému nemocnému, lékař nedopustí zanedbání a nebude postupovat tak aby to vedlo ke smrti pacienta.?- uvedl předseda Mezinárodní federace sdružení katolickýchlékařů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.