Caritas internationalis: nezapomínejme na nejmladší oběti AIDS

2.12.2010 

Osud afrických dětí nakažených virem HIV je dnes nejtragičtějším aspektem epidemie Aids, uvádí předseda Caritas Internationalis, kard. Oscar Rodríguez Maradiaga. Terapie pro nositele viru jsou vyvíjeny především s ohledem na dospělé. Léčení dětí je daleko nádkladnější a obtížněji dostupné. 90 procent nakažených dětí žije v Africe. Pouze 26 procent z nich ale dostane příslušné léky. Ostatní jsou odsouzeny k smrti. Polovina z nich se nedožije dvou let.

V minulém roce Caritas Internationalis iniciovala velkou kampaň ve prospěch dětských obětí AIDS. Vedla mimo jiné jednání s velkými farmaceutickými firmami a s představiteli vlád, s cílem zajistit, aby se s dětmi počítalo stejně jako s dospělými oběťmi choroby. Caritas usiluje nejen o zlevnění léků, ale také o větší dostupnost testů. 90 procent nemocných dětí se nakazilo od matky, která neabsolvovala test HIV, a proto při porodu nedošlo k nezbytným opatřením předcházejícím nákaze, zdůraznil kard. Rodríguez Maradiaga.

Církev je největším poskytovatelem péče o nemocné AIDS na Černém kontinentu. Většina nakažených využívá pomoci některého z katolických center. V některých regionech, zejména v těch, které jsou vzdálené od velkých aglomerací, je Církev jedinou institucí, která se stará o oběti epidemie. Mezi ně patří nejen nemocní, ale také jejich rodina a především osiřelé děti. Jako příklad může být zmíněna s. Beatrice Chipeta, letošní laureátka ceny Opus, udělované katolickou Fordham University v New Yorku, vedenou jezuity. Tato africká řeholnice, přezdívaná Matka Tereza z Malawi, založila ve své vlasti síť sirotčinců . Její pomoci využívá v dnešní Africe více než 4 tisíce dětí denně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.