Benedikt XVI.: Klauzurní kláštery jsou zvláště dnes oázami pokoje a naděje

1.12.2010 

Středeční generální audience se konala ve zcela zaplněné vatikánské aule Pavla VI. Svatý otec věnoval dnešní katechezi další středověké mystičce, Juliáně z Norwiche, ctěné v katolické církvi i v anglikánském společenství.

?Katechismus katolické církve přináší slova Juliány z Norwiche, když předkládá hledisko katolické církve na téma, které je svízelné pro všechny věřící (č.304-314). Pokud je Bůh svrchovaně dobrý a moudrý, proč existuje zlo a utrpení nevinných? Také svatí a právě oni si kladli tuto otázku. Osvíceni vírou, nám podávají odpověď, která otevírá naše srdce k důvěře a naději: v tajemných plánech Prozřetelnosti dovede Bůh i ze zla vytěžit ještě větší dobro, jak napsala Juliána z Norwiche: ?Naučila jsem se díky Boží milosti, že se musím přidržovat pevně víry a s nemenší pevností věřit, že všechno skončí dobře. Ty sama uvidíš, že všechny věci budou k dobru?? (Zjevení božské lásky, kap. 32, str. 173).

Ano, drazí bratři a sestry, přísliby Boha jsou vždycky větší než naše očekávání. Odevzdáme-li Bohu, Jeho nezměrné lásce, ty nejryzejší a nejhlubší touhy našeho srdce, nebudeme nikdy zklamáni: ?Všechno dospěje k dobrému a v dobré se obrátí? ? toto je závěrečné poselství, které nám Juliána z Norwiche předává a které vám i já dnes nabízím.?

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Benedikt XVI. pozdravil poutníky také tentokrát česky:

?Srdečně vítám a zdravím poutníky z České republiky, zejména studenty z Českých Budějovic. Rád vám všem žehnám! Chvála Kristu!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.