Sporné zprávy o autorech masakru syrsko-katolických křesťany

30.11.2010 

Zprávy irácké vlády o zatčení teroristů z Al-Kajdy zodpovědných za atentáty v Bagdádu příliš nepřesvědčují irácké křesťany. Jak upřesňuje agentura Asianews, 27. listopadu byla zveřejněna zpráva o zadržení Hudhaifa al-Battawiho, velitele al-Kajdy z Mansour, v západní části Bagdádu, a jeho jedenácti mužů. Podle irácké státní televize k akci speciálních iráckých jednotek došlo už 24. listopadu. 12 uvězněných teroristů údajně potvrdilo odpovědnost za řadu atentátů, mimo jiné také za útok na kostel Naší Paní ustavičné pomoci, kde 31. října přišlo o život 57 lidí.

Kromě toho mají na svědomí atentáty na Centrální banku a na úřady satelitní televize al-Arabíja a na několik zlatnických obchodů. Během operace byly objeveny také čtyři budovy, kde se vyráběly bomby, miny a výbušné vesty. Policie zabavila šest tun výbušnin a několik barelů s toxickými látkami.

Křesťané jsou k oficiálním informacím spektičtí. ?Jde o podvod,? tvrdí někteří emigranti, kteří z hlavního města odešli po posledních útoku na kostel. Jak říkají vláda po masakru v kostele syrských katolíků tvrdila, že všichni teroristi byli zastřeleni během policejního zásahu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.