Zasedá mezinárodní teologická komise

30.11.2010 

Mezinárodní teologická komise zasedá tento týden ve Vatikánu. Letošní setkání se věnuje třem otázkám. Především pokračuje v debatě nad pravidly teologie, jimiž se zabývá už šest let. Kromě toho se diskutuje o otázce jediného Boha ve vztahu ke třem monoteistickým náboženstvím. Třetím tématem je integrace sociálního učení Církve v celkovém kontextu křesťanské nauky. Zasedání předsedá generální sekretář komise, o. Charles Morerod OP. Na programu je také setkání se Svatým otcem.

Mezinárodní teologická komie je poradním orgánem Kongregace pro nauku víry, jejíž prefekt, kard. William Levada, je zároveň předsedou komise. Založena byla z popudu prvního biskupského synodu v roce 1969. Jejím úkolem je analyzovat nejzávažnější problémy současné teologie pro potřeby Svatého stolce. Komise má třicet členů jmenovaných na pětileté období papežem na základě doporučení prefekta Kongregace pro nauku víry a po konzultacích s biskupskými konferencemi.
Členové komise preprezentují různé země a teologické směry. Hlavním kritériem výběru jsou výsledky vědecké práce a věrnost učení Církve. Mezinárodní teologická komise se schází k plenárnímu zasedání nejméně jednou ročně. Může ale také pracovat v tematických kruzích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.