Benedikt XVI. píše Bartoloměji I.: Úspěšné hlásání evangelia si žádá pokračovat na cestě k jednotě

30.11.2010 

Kardinál Kurt Koch vede vatikánskou delegaci, která se účastní oslav svatého Ondřeje, patrona Konstantinopolského ekumenického patriarchátu. Delegace z Papežské rady pro jednotu křesťanů se této slavnosti účastní každoročně a ekumenický patriarchát na oplátku pravidelně vysílá své zástupce do Říma 29. června, na slavnost svatých Petra a Pavla.

Předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů v Turecku doprovází sekretář jmenované rady, biskup Brian Farrell, otec Andrea Palmieri z oddělení zmíněné rady pro Východní církve a apoštolský nuncius v Turecku, arcibiskup Antonio Lucibello. Delegace se zůčastnila slavnostní Božské liturgie, které v patriarchálním kostele ve Fanaru předsedal Bartoloměj I.

Kardinál Koch s sebou přivezl patriarchovi Bartolomnějovi I. list Benedikta XVI. a přečetl jej při bohoslužbě. Papež ke slavnosti apoštola Ondřeje, ?bratra svatého Petra a patrona Ekumenického patriarchátu?, popřál patriarchovi, ?členům posvátného synodu, kléru, mnichům a věřícím hojnost nebeských darů a božích požehnání.?
Svatého Ondřeje a jeho mučednictví si dnes připomíná i katolická církev. ?Apoštolové štědře nabídli své životy jako oběť Pánu a za své bratry a vydali tak svědectví o Dobré zprávě, kterou hlásali až na konec tehdy známého světa.? Slavnost tohoto apoštola, která v liturgickém kalendáři na Východě i na Západě připadá na týž den, představuje pro všechny, kdo z milosti Boží a díky křtu přijali poselství spásy, zřetelnou výzvu k obnově vlastní věrnosti učení apoštolů a k tomu, aby se stali neúnavnými hlasateli víry v Krista slovem i svědectvím života,? píše papež v poselství a připomíná, že tato výzva je adresovaná všem křesťanům a naléhavá víc než kdy dřív. ?Ve světě, který se vyznačuje rostoucí vzájemnou provázaností a solidaritou, jsme povoláni hlásat s obnovenou přesvědčivostí pravdu Evangelia a ukazovat Vzkříšeného Pána jako odpověď na nejhlubší otázky a duchovní touhy dnešních mužů a žen.? Abychom ale v tomto úkolu uspěli, je třeba pokračovat na cestě k plnému společenství, ukazovat, že jsme již spojili síly ke společnému svědectví evangelia,? připomíná papež, a v závěru svého listu děkuje ekumenickému patriarchovi Konstantinopole za štědrou pohostinnost, kterou projevil delegátům Evropských biskupských konferencí, kteří se spolu s představiteli evropských pravoslavných církví v říjnu na Rhodu účastnili II. katolicko-pravoslavného fóra na téma ?Vztah církev a stát: teologický a historický pohled?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.