Benedikt XVI. k biskupům Filipín

29.11.2010 

Benedikt XVI. přijal dnes na závěrečné audienci 35 členů filipínské biskupské konference, s nimiž se v uplynulých dnech individuálně setkal v rámci obvyklé kanonické návštěvy biskupů u Svatého stolce ad limina apostolorum. Filipíny mají více než 90 milionů obyvatel, z nichž 95% se hlásí ke katolické církvi.

Petrův nástupce v závěrečné promluvě k filipínskému episkopátu poukázal na významné postavení církve v životě tamější společnosti, zejména při vytváření spravedlivého sociálního řádu ?hlásáním pravdy evangelia, která osvěcuje všechny sektory lidské činnosti? ? jak učí Druhý vatikánský koncil. Církev však nehlásá konkrétní politiku, nýbrž prezentuje ústřední témata, která jsou společná všem lidem.

?Vyslovuji uznání za nasazení filipínské církve ve prospěch lidského života od početí do přirozené smrti, a na podporu integrity manželství a rodiny. V těchto oblastech prosazuje pravdu o lidské osobě a společnosti, která plyne nejenom z Božího zjevení, ale také z přirozeného zákona, tedy řádu dostupného lidskému rozumu, a je tedy základem dialogu a hlubšího rozlišování pro všechny lidi dobré vůle. Kromě toho je známo i úsilí, které vyvíjí církev za zrušení trestu smrti ve vaší zemi.?

Benedikt XVI. dále poukázal na to, že specifickým polem působení církve mají být společenské sdělovací prostředky:

?Prostřednictvím starých i nových médií má být veřejnosti prezentován jednotný a pozitivní hlas, aby poselství evangelia mělo stále větší dopad na všechen lid. Je proto důležité, aby katoličtí věřící laici - odborníci na sociální komunikaci - zastávali místa, která jim patří při předkládání křesťanského poselství způsobem přesvědčivým a přitažlivým. Má-li být Kristovo evangelium kvasem filipínské společnosti, pak musí být celé katolické společenství vnímavé k síle pravdy hlásané s láskou.?

Jako třetí významnou oblast nasazení církve na Filipínách papež zmínil oblast sociální, konkrétně pomoc nejchudším a neslabším vrstvám, a vyzdvihnul rozkvět charitativních institucí, které působí v celé zemi:

?Mnohým vašim spoluobčanům se nedostává práce, vhodné kvalifikace nebo základních služeb, takže vaše prorocké postoje spolu s vaší charitativní pomocí těm nejchudším jsou velice ceněny. K tomuto úsilí se přidává také boj proti korupci, do něhož jste se právem zapojili, protože růst spravedlivé a udržitelné ekonomie bude možný teprve tehdy, až bude právní stát fungovat jasně a důsledně v celé zemi.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. biskupské konferenci Filipín.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.