Spor o biskupská svěcení v Číně trvá

25.11.2010 

?Každé prohlášení či intervence je projevem nikoli tolerance, ale omezování náboženské svobody,? těmito slovy reagoval mluvčí Pekingu na žádost novinářů, aby komentoval včerejší prohlášení Vatikánu k nedovolenému biskupském svěcení v Číně. V sobotu 20. listopadu se totiž i přes předchozí odpor Svatého stolce konalo biskupského svěcení Josefa Gua Jincaie - generálního vicesekreráře Vlasteneckého sdružení čínských katolíků. Jak referuje agentura Asianews, bylo k účasti na svěcení donuceno osm biskupů, kteří jsou s papežem v plném společenství.

Prohlášení vatikánského tiskového střediska označilo toto svěcení, konané na jednostranné přání čínské vlády a bez schválení Svatého stolce, za ?bolestivou ránu církevnímu společenství? a za ?vážné porušení náboženské svobody a svobody svědomí?.

Podle mluvčího čínské vlády, Honge Lei, je jmenování biskupa pro Chengde Vlasteneckým sdružením čínských katolíků v souladu s ?tradicí nezávislosti a samosprávy čínské církve? a je ?vyjádřením svobody náboženství?. Kritizovat rozhodnutí Vlasteneckého sdružení je projev netolerance, dodal.

Otázka jmenování biskupů je jedním z problému mezi Čínou a Svatým stolcem. Naposledy k vysvěcení biskupa bez souhlasu Svatého Stolce v Číně došlo v roce 2006. Čínští věřící jsou ze situace rozčarováni a velmi zarmouceni. Několik dnů před svěcením, 15. listopadu, proti němu jednodenní stávkou protestovalo přibližně 100 seminaristů z provincie Hebei. Podpořili je všichni jejich přednášející v semináři.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.