Beduíni v Izraeli dostali školu

23.11.2010 

Svou školu budou mít ve Svaté zemi konečně také děti beduínů ? nomádských kmenů žijících převážně v poušti. S tímto etnikem začaly pracovat misionářky Komboniánky v roce 2008. Jejich prioritou je vzdělávání nejmenších. Sestrám se - spolu s dalšími civilními a řeholními organizacemi, mladými kanadskými židovskými dobrovolníky a izraelskými rabíny pro lidská práva ? podařilo otevřít školu se čtyřmi učebnami, administrativní místností a potřebným zázemím. Budova je postavená z tří tisíc pneumatik naplněných pískem.

Kromě toho byla s pomocí španělské katolické organizace Manos Unidas otevřena také síť škol pro děti ve stanech a chatrčích přímo v beduínských táborech. Nabízí místo pro 120 dětí. V plánu je také vzdělávání 10 mladých učitelek pocházejících z beduínských kmenů. Ty budou navštěvovat tříměsíční intenzivní kurz v centru Sabah na východě Jeruzaléma.

Bedujíni z Jahalinu jsou původně kočovný kmen, který od roku 1953 žije pod širým nebem nebo v chatrčích bez vody, elektrického proudu či sanitárních zařízeních v arabských čtvrtích východního Jeruzaléma.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.