Zemřel kard. Urbano Navarrete Cortés

22.11.2010 

Sbor kardinálů ztratil jednoho ze svých členů. V Římě zemřel kard. Urbano Navarrete Cortés z Tovaryšstva Ježíšova, bývalý rektor Papežské univerzity Gregoriána a dlouholetý profesor kanonického práva.

Benedikt XVI. v telegramu zaslaném generálnímu představenému jezuitů O. Nicolásovi vyjádřil ?hlubokou soustrast? řeholní komunitě a příbuzným ?drahého kardinála, ke kterému ? jak píše ? ?jsem vždycky choval hlubokou úctu jak pro osobní svědectví jeho křesťanského a zasvěceného života, tak pro jeho příkladnou službu při formaci nových generací a zvláště kněží.? Papež dále ve svém telegramu píše, že ?se vzpomínkou na dlouhou a kompetentní službu poskytovanou Papežské univerzitě Gregoriána jakož i Svatému stolci, pozvedá k Pánu vroucí zádušní modlitbu, aby jeho vyvolenou duši přijal do věčného království světla a pokoje.?

Pohřeb zesnulého se bude konat ve středu 24.11. v 11:30 v bazilice sv. Petra. Eucharistické liturgii bude předsedat děkan kardinálského sboru kard. Angelo Sodano. Po zádušní mši svaté pak Svatý otec pronese homilii a vykoná pohřební obřady.

Zesnulý kard. Navarrete se narodil 25. května 1920 ve Španělsku (Camarena de la Sierra, diecéze Teruel). Jeho povolání uzrálo v čase komunistické hrůzovlády ve Španělsku v letech 1936-1937. Tehdy byl z nenávisti k víře zavražděn jeho otec, jehož beatifikační proces je nyní v závěrečné fázi. Mladý Urbano Navarrete vstoupil k jezuitům a kněžské svěcení přijal v roce 1952. Od roku 1958 vyučoval na Papežské Gregoriánské univerzitě, kde byl 15 let děkanem fakulty kanonického práva a potom šest let rektorem Gregoriány. Byl odborníkem zejména na manželské právo a poradcem různých vatikánských kongregací. Jeho bibliografie obsahuje 150 titulů. Kardinálem jej jmenoval roku 2007 Benedikt XVI.

Kardinálský sbor má nyní 202 členů, z nichž 121 kardinálů má právo volit papeže.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.