Anglikánský primas o ekumenismu

18.11.2010 

V souvislosti s výročím založení zmíněné Papežské rady přicestovali do Říma anglikánský primas Rowan Williams a metropolita Pergama Ioannis z konstantinopolského patriarchátu. Oba se dnes v oddělených audiencích setkali s Benediktem XVI.

Canterburský arcibiskup Rowan Williams pro Vatikánský rozhlas odpověděl mimo jiné na otázku, zda ekumenické setkání ve Westminsterském opatství během papežské návštěvy v Londýně přineslo nějaké plody:

?Myslím, že plody ekumenismu jsou velmi přesvědčivé: několik týdnů poté jsme se já a arcibiskup Vincent Nichols společně s dalšími sešli na setkání Black majority Churches v Londýně, kde mnozí prohlásili, že je návštěva papeže povzbudila a všichni vnímali její hluboký význam pro všechny křesťany země. Jak já, tak arcibiskup Vincent pociťujeme velmi silně potřebu nadále stavět na tom, co již bylo dosaženo.?

K otázce ordinariátů pro anglikány, kteří vstupují do plného společenství katolické víry, arcibiskup Williams řekl:

?Myslím, že pokud ordinariáty pomohou docenit anglikánské dědictví, tak poslouží dobře. Jsem rád, že za to mohu Boha chválit. Nespatřuji v tom projev agresivity, který má destabilizovat vztahy mezi církvemi, které je třeba nadále chápat v širším měřítku.?

Anglikánský primas pak v souvislosti se svou nedávnou návštěvou v Indii řekl:

?Myslím, že křesťané se nejvíce sbližují tehdy, kdy jsou vystaveni pronásledování. V Iráku, v Pákistánu, v Indonésii, v Orisse či Radžastánu, žijí křesťané pod tlakem a nemohou si dovolit ten luxus čekat na sjednocení, dokud se věci nevyřeší. Setkal jsem se osobně s několika lidmi, kteří byli vystaveni násilí, mezi nimiž byla jedna žena, která byla nucena být svědkem mučení a zavraždění svého manžela, protože odmítl opustit svoji křesťanskou víru. Toto je moment, který pomůže pochopit, jaké pravdy jsou základní.?

Řekl mimo jiné anglikánský primas Rowan Williams.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.