Benedikt XVI. hovořil o probíhajícím eucharistickém jaru v církvi

17.11.2010 

V dnešní generální audienci, konané za účasti 40 tisíc lidí na náměstí sv. Petra, věnoval Benedikt XVI. pozornost postavě belgické řeholnice a mystičky Juliány z Cornillon či Lutychu, která žila na počátku 13. století a které církev vděčí za ustanovení slavnosti Nejsvětějšího Těla a Krve Páně. Benedikt XVI. o ní mimo jiné řekl:

?Pán nezřídka žádá po světcích, aby překonávali zkoušky, a jejich víra tak zesílila. Tak tomu bylo také u Juliány, která musela snášet tvrdou opozici některých členů kléru i představeného, kterému podléhal její klášter. Juliána proto s několika družkami ze své vůle opustila konvent na Mont-Cornillon a po deset let, od roku 1248 do roku 1258, se zdržovala jako host v různých klášterech sester cisterciaček. Všechny povzbuzovala svou pokorou. Nikdy neměla slova kritiky či výčitky pro své odpůrce a horlivě pokračovala v šíření eucharistického kultu. Zemřela roku 1258 ve Fosses-La-Ville, v Belgii. V cele, kterou obývala, byla vystavena Nejsvětější svátost a Juliána - podle slov životopisce - zemřela při kontemplaci v posledním úkonu lásky k eucharistickému Ježíši, kterého vždycky milovala, ctila a adorovala.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Svatý otec dnes také pozdravil česky poutníky z naší vlasti:

?Srdečně vítám poutníky z Jimramova!
Podle zbožné tradice je měsíc listopad zasvěcen modlitbám a obětem za ty, kteří už ukončili toto pozemské putování a spí spánkem pokoje. Vzpomínka na Vaše drahé zesnulé nechť Vás připraví na očekávaný Kristův příchod na konci věků.
K tomu Vám všem rád uděluji Apoštolské požehnání!
Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.