50 anglikánských pastorů v Anglii přejde do katolické církve

15.11.2010 

Po pěti anglikánských biskupech, kteří již oznámili, že přecházejí do katolické církve, přichází řada na duchovní nižšího stupně. V nadcházejících dnech se očekává, že podobné prohlášení učiní nejméně 50 pastorů anglikánské církve v Anglii. Na druhé straně pokračují intenzivní práce katolického episkopátu na zřízení ordinariátu Anglie a Walesu. Ten vznikne podle pokynů apoštolské konstituce Benedikta XVI. Anglicanorum coetibus. Tato nová kanonická struktura je určena anglikánům vracejícím se do plného společenství katolické církve. Ustanovení první ordinariátu Velké Británie se očekává začátkem příštího roku.

Nejsou však známy podrobnosti o počtech anglikánských věřících, kteří přejdou do katolického ordinariátu, třebaže podle mínění britských médií bude asi dvakrát větší než dřívější odhady. Katolický episkopát z organizačních důvodů musí počítat s řešením také mnoha dalších otázek, aby přechod anglikánských křesťanů do katolických ordinariátů byl co nejméně problematický. Především jde o záležitost financování duchovních vznikajícího ordinariátu a také o problém užívání kostelů anglikánské církve vzniklými komunitami ordinariátu. Tyto otázky má řešit setkání biskupské konference Anglie a Walesu v Leedsu.

Biskup Nottinghamu, Malcolm Patrick McMahon OP, zdůraznil, že katolická strana rozhodně nemá v úmyslu rozložit anglikánskou církev v Anglii. Naproti tomu anglikánský biskup Keith Newton prohlásil, že ordinariáty jsou ?radostnou možností?, poněvadž stále liberálnější kurs anglikánské církve vzbuzuje u věřících rostoucí údiv, ba zaskočení. Podle názoru zmíněného biskupa, který je jedním z těch, kteří již oznámili své rozhodnutí vstoupit do katolické církve, je učení anglikánské církve v důsledku vzrůstajícího liberalismu stále méně zřetelné a stále více relativizující.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.