Mezinárodní konference o rovnosti ve zdravotnické péči

15.11.2010 

Rovnoprávnost a lidskost ve zdravotní péči ve světle encykliky Caritas in veritate je tématem 25. Mezinárodní konference, kterou pořádá Papežská rada pro pracovníky ve zdravotnictví. Konat se bude ve čtvrtek a v pátek 18. a 19. listopadu v Nové synodní aule ve Vatikánu a na Patristickém institutu Augustinianum. Program konference byl představen dnes dopoledne ve vatikánské tiskovém středisku.

Otec Federico Lombardi při prezentaci zdůraznil ústřední téma spravedlnosti a lidské důstojnosti. Na Kongres přijede 750 účastníků ? lékaři, zdravotní sestry, různí odborníci, kněží, řeholnice i laici - z 65 zemí, mnoho jich bude z Asie a Afriky.

Mezi přednášejícími jsou kardinálové Bertone, Martini a Turkson, arcibiskupové Amato a Ravasi, italský ministr zdravotnictví Fazio, předseda Institutu pro náboženská díla Gotti Tedeschi nebo ekonom Zamagni. Hovoří předseda pořádající papežské rady, arcibiskup Zygmunt Zimowski:

?Upřímně doufáme, že tato konference osvětlí způsoby, jak zajistit rovnější přístup k základní lékařské péči a zároveň respektovat nedotknutelnou lidskou důstojnost.?

Aby byl podpořen celistvý rozvoj lidské osoby a celého lidstva, je nutné, aby si ekonomické a sociální systémy osvojily hodnoty lásky a pravdy:

?Ve světle toho je těžké sloučit ekonomický, vědecký a technický proces s přetrvávajícím nespravedlivým přístupem ke zdravotní péči, jenž je základním lidským právem.?

Stále ještě přetrvávají nerovnosti mezi zdravotnickými systémy chudých a bohatých zemí a i pak v jejich rámci jsou v přístupu ke službám velké rozdíly, konstatuje arcibiskup Zimowski:

?Mnoho chudých a sociálně vyloučených nemá přístup k léků a lékařským technologiím, protože jsou buď drahé nebo protože je v jejich zemích špatná zdravotnická infrastruktura.?

Předseda papežské rady také připomněl úsilí, které na poli zdravotnictví vyvíjí katolická církev. V celém světě má 117 tisíc zdravotnických zařízení, především ve velmi chudých zemích.

?Z lidských práv vyplývá morální povinnost. S každou osobou musíme jednat jako s námi rovnou, tedy s osobou , která má stejnou důstojnost a stejné možnosti vést zdravý život. Nemůžeme proto nikoho vyloučit ze zdravotnických služeb nebo jim nabídnou horší léčbu.?

Říká předseda Papežské rady pro pracovníky ve zdravotnictví, mons. Zygmunt Zimowski.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.