Instruktoři lyžařských sportů na audienci u papeže

15.11.2010 

Na význam sportu pro etický postoj a pro náležitý poměr k Bohu a ke stvoření poukázal Benedikt XVI. na setkání se tři sta čtyřiceti člennou skupinou italských lyžařských instruktorů. Papež poukázal na to, že lyžování dává zvláštní příležitost ke kontaktu s přírodou a k obdivu krásných horských scenérií.

?Při pohledu na dílo stvoření člověk pociťuje velikost Boha, který je posledním zdrojem bytí jeho samého i celého vesmíru. Nemělo by se zapomínat na to, že poměr ke stvoření je důležitým prvkem rozvoje lidské identity a že ani hřích nezbavil člověka jemu svěřeného poslání pečovat o svět. Také sport lze chápat a prožívat jako součást této odpovědnosti. Pokroky v oblastech vědy a techniky dávají člověku možnost zasahovat do přírody a ovládat ji, ale vždycky přitom existuje nebezpečí, že přitom bude chtít zaujímat postavení Stvořitele a vystavovat stvoření do role produktu, určeného ke spotřebě a užitku. Náležitým postojem, který je třeba přijmout, je hluboký pocit vděčnosti, ale také odpovědnost za záchovu Božího díla a péči o ně. Pěstování sportu napomáhá dosažení těchto cílů a přispívá k osvojování si životního stylu, který směřuje k rovnováze, sebeovládání a úctě. Kontakt s přírodou ať je tedy zvláště pro vás motivem k rozvíjení hluboké lásky k Božímu stvoření.?

Benedikt XVI. povzbudil instruktory lyžařských sportů ke stálému kontaktu s rodinami mladých sportovců, se školou a dalšími oblastmi sektoru výchovy. Kromě toho zmínil nutnost dbát o svěcení neděle jakožto dne Páně.

Na audienci ve Vatikánu byl přítomen také italský ministr zahraničí Franco Frattini. Papež mu při té příležitosti poděkoval za přijetí poskytnuté v Itálii mnoha Iráckým katolíkům, zraněným během nedávného atentátu v katolickém kostele syrského obřadu v Bagdadu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.