Epidemie cholery na Haiti sílí

13.11.2010 

Epidemie cholery na Haiti už má na svědomí 724 mrtvých. Přes 40 tisíc obyvatel je nakažených. Chudou karibskou zemi na začátku roku postiženou zemětřesením zasáhl v minulých dnech uragán ?Tomas?. Podle OSN potřebuje země v této nouzové situaci pomoc ve výši 164 miliónů dolarů a víc personálu.

Podle Rosy Crestani z organizace Lékaři bez hranic se situace den ze dne horší. ?Snažíme se rozšířit naše možnosti: v hlavním městě máme v centrech pro nakažené cholerou 400 lůžek a doufáme, že v neděli nebo v pondělí jich bude k dispozici už víc než tisíc?, dodává.
?Mnozí přicházejí ve skutečně velmi vážném stavu. Snažíme se zlepšit informovanost mezi lidmi. Je to poprvé, co cholera dorazila na Haiti a obyvatelé jsou velmi vyděšení a reagují panikou. Pokud nejsou hygienické podmínky v pořádku, není tu dostatek mýdla, záchodů a voda není čistá, cholera se bude šířit. Proto tu lidem musíme vysvětlit, co je cholera a jak jí předejít. Cholera je smrtelná nemoc a může udeřit velmi rychle, na druhou stranu je však její léčba velmi jednoduchá.? Říká Rosa Crestani z organizace Lékaři bez hranic.

Epidemie cholery už půl roku sužuje také Kamerun. Ten hlásí téměř 600 mrtvých a skoro 10 tisíc infikovaných. Nejvíc je epidemií zasažen sever země, kde byly za poslední dva dny zaznamenány desítky nových případů. V Yaoundé, hlavním městě Kamerunu, na choleru zemřeli dva lidé. A nemoc se šíří i do Nigérie a Čadu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.