Kard. Vlk: Českou a římskou církev pojí řada pout

11.11.2010 

Třetí mše svatá Národní pouti na poděkování Svatému otci za jeho loňskou návštěvu v České republice se konala dnes dopoledne v bazilice Svatého Jana v Lateránu. Předsedal jí kardinál Miloslav Vlk. Ten ve své homilii připomněl, že tato pouť je nejen poděkováním, ale také setkáním naší místní církve s církví universální a vyzdvihl některá pouta, která českou a římskou církev pojí.

?Už od 13. stol. je u sv. Petra oltář našeho národního patrona sv. Václava s obrazy našich sv. věrozvěstů. To nemá jiný národ. Náš sv. Cyril je pohřben v chrámu sv. Klimenta, třetí pražský arcibiskup Jan z Jenštejna v Římě zemřel a je pohřben u sv. Praxedy. Před krátkým časem jsme si tu připomínali 610. výročí jeho smrti. Kardinál Beran našel odpočinek mezi papeži, v blízkosti hrobu sv. Petra. (...) To je řada konkrétních pout s Římem v minulosti, která my dnes touto poutí aktuálně upevňujeme a rozvíjíme.?

Po poledni pak Národní pouť ukončila modlitba Anděl Páně a Te Deum v bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, titulární bazilice kardinála Vlka.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.