Pět anglikánských biskupů oznámilo, že vstupují do katolické církve

8.11.2010 

Pět anglikánských biskupů se rozhodlo vstoupit do plného společenství s katolickou církví. Biskupové Andrew Burnham (Ebbsfleet), Keith Newton (Richborough), John Broadhurst (Fulham), Edwin Barnes (pomocný biskup, Winchester) a David Silk (pomocný biskup, Exeter) vydali společné prohlášení, v němž píší o svém zklamání z toho, jak se od sebe během posledních třiceti let katolíci a anglikáni ještě více vzdálili, zejména co se týká názorů na některá aktuální témata; a z vývoje uvnitř anglikanismu, který podle nich odporuje historickému povolání anglikanismu i tradici církve.

Pět biskupů anglikánského společenství chce využít nových kanonických struktur katolické církve pro konvertity z anglikanismu, které vycházejí z apoštolské konstituce Anglicanorum cœtibus. Konstituci označili tito biskupové za ?ekumenický nástroj při hledání jednoty křesťanů, jednoty, za kterou se sám Kristus modlil před svým utrpením a smrtí.? ?Věříme, že tato jednota je možná jedině v eucharistickém společenství s nástupcem svatého Petra,? píší. ?Dospěli jsme do bodu, kdy musíme formálně vyjádřit náš postoj a vyzvat ty, kdo ho sdílejí, aby se k nám připojili. Proto se nyní vzdáváme veřejné biskupské služby a k datu 31. prosince 2010 rezignujeme na všechny naše pastorační závazky v Anglikánské církvi a až bude vytvořen ordinariát, chceme do něj vstoupit,? oznamuje pět anglikánských biskupů, kteří doufají, že si i nadále uchovají blízké vztahy s anglikánskou církví. Zároveň děkují všem, kdo je v době jejich rozhodování podporovali i těm, kdo je od tohoto kroku zrazovali.

Na oznámení biskupů reagoval také delegát komise anglických katolických biskupů pro uskutečňování konstituce Anglicanorum cœtibus, biskup Alan Hopes. Ten jejich rozhodnutí přivítal a oznámil, že otázka ordinariátu a těch, kdo chtějí být jeho členy, bude řešena příští týden na plenárním zasedání katolické biskupské konference Anglie a Wallesu. Práci na vzniku prvního ordinariátu pro bývalé anglikány potvrdil také mluvčí Svatého stolce, otec Federico Lombardi.

Odchod biskupů potvrdil také anglikánský primas Rowan Williams. Ten v tiskovém prohlášení píše: ?S lítostí jsem dnes přijal rezignaci Andrewa Burnhama a Keitha Newtona, kteří se rozhodli, že jejich budoucí křesťanská služba spočívá v nových strukturách, které nabídl Vatikán. Všichni jim na této další etapě služby církvi přejeme jen to dobré a já jim děkuji za jejich věrnou a oddanou pastorační práci, kterou po mnoho let v Anglikánské církvi vykonávali.? Canterburský arcibiskup už také začal hledat nástupce na uvolněné biskupské stolce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.