Nová kniha rozhovorů s papežem vyjde za tři týdny

5.11.2010 

Za tři týdny se seznámíme s odpověďmi Benedikta XVI., nicméně už dnes známe otázky, jaké mu dal autor knižního rozhovoru, Peter Seewald. Kniha s titutlem ?Světlo světa. Papež, Církev a znamení času? se vyjadřuje k mnoha horkým otázkám, které vyvstaly v průběhu současného pontifikátu.

V knize se objevuje mimo jiné otázka, zda nadešel čas ke svolání III. Vatikánského koncilu. Navazuje na slova kard. Ratzingra z roku 1992, kdy jako prefekt Kongregace pro nauku víry, uvedl, že ?nový koncil by byl poněkud předčasný?. Co odpovídá tentokrát, ještě nevíme. Jisté ovšem je, jak ujišťuje autor, že se papež vyjádřil ke všem tématům velmi osobně a bezprostředně. A co víc, neodmítl žádnou z předložených otázek. Ty se pak týkaly mimo jiné pedofilního skandálu v Církvi, kněžství žen, postoje Církve k celibátu, antikoncepce nebo svazků osob téhož pohlaví. Dalším ožehavým tématem je dialog s islámem nebo otázka, zda současný papež uvažuje o případné demisi.

Knižní rozhovor s Benediktem XVI. vyjde 24. listopadu v řadě jazyků současně. Jeho autor, Peter Seewald, už v minulosti připravil dva knižní rozhovory s kard. Ratzingerem: Sůl země a Bůh a svět, knihy, které se staly světovými bestsellery.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.