Nový seminář v kubánském hlavním městě

4.11.2010 

Po více než padesáti letech byl včera na Kubě otevřen nový seminář. Komplex budov spolu s dvaadvacetihektarovým pozemkem u Havany je největší církevní stavbou vybudovanou na Kubě od dob Castrovy revoluce. Telegram k této šťastné události zaslal prostřednictvím kard. Bertoneho do Havany také papež. Vybízí v něm seminaristy ke každodennímu následování Krista, Dobrého Pastýře prostřednictvím vytrvalé modlitby, důsledného studia, pokorného naslouchání Božímu slovu, slavení svátostí a odvážného svědectví jeho lásce, aby tak byli autentickými učedníky a misionáři evangelia spásy.

Budovu původního semináře zabavila v roce 1966 komunistická vláda. Klerici se museli přestěhovat do nevyhovující stavby v centru města. Základní kámen nové stavby posvětil před dvanácti lety Jan Pavel II.. Stavební práce bylo možné zahájit až o sedm let později. Na financování se podíleli episkopáty Itálie a Německa, Papežská komise pro Latinskou Ameriku a Kolumbovi rytíři z USA.
Včera otevřený seminář sv. Karla a Ambrože zahájí provoz v příštím roce. Jediný další seminář na Ostrově svobody je v Santiago de Cuba.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.