Arcib. Fisichella: Pro Evropu nemohou být všechna náboženství stejná

29.10.2010 

Je příliš povrchní domnívat se, že společná měna nebo výměna studentů v rámci projektu Erasmus vytvoří evropskou sounáležitost. Ta musí být založena na hlubším kulturním projektu, respektujícím různosti a schopným originální syntézy. Mluvil o tom včera předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, arcibiskup Rino Fisichella, který se zároveň věnuje pastoraci členů italského parlamentu. Z toho titulu se také včera zúčastnil v Římě setkání, nadepsaného ?Křesťanská Evropa??. Účastnili se ho politici levicové Demokratické strany, včetně vedoucích jejích skupin ve směmovně reprezentantů a v senátu.

Arcibiskup Fisichella mluvil o permanentní krizi doprovázené ztrátou společných hodnot našeho kontinentu a zříkáním se jeho křesťanských kořenů. Jak podotkl, bez křesťanství je Evropa nepochopitelná. ?Pro Evropu nemohou být všechna náboženství stejná,? zdůraznil předseda nové Papežské rady. Vyvážený vztah rozumu a víry, typický pro křesťanství, které nikdy nepohrdalo rozumem, budeme v jiných náboženstvích hledat obtížně, řekl arcibiskup Fisichella.

Druhým referentem včerejšího setkání nad tématem křesťanské Evropy, byl bývalý italský premiér, Massimo D´Alema. Tento někdejší exponent již neexistující Komunistické strany Itálie přiznal, že jeho země Církev stále potřebuje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.