Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni migrantů

26.10.2010 

Dnes bylo publikováno papežské poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, který připadá na 18. prosince. Poselství, které nese podpis Benedikta XVI. ze 27. září, reflektuje téma ?Jediná lidská rodina?. Papež v úvodu konstatuje, že naše společnosti se stále více stávají multietnickými a mezikulturními a lidé různých náboženství jsou spolu nuceni vést dialog, aby hledali klidné a plodné soužití při respektování legitimních diferencí. S odkazem na encykliku Caritas in veritate papež připomíná, že globalizace ?není jenom sociálně-ekonomický proces?, ale přináší také ?rostoucí vzájemnou provázanost lidstva a překonává zeměpisné a kulturní hranice. Církev v této souvislosti nepřestává připomínat, čteme v poselství, že smyslem celého tohoto epochálního procesu a jeho základním etickým kritériem jsou jednota lidské rodiny a její rozvoj v dobru.?

?Státy mají právo regulovat migrační pohyby a bránit vlastní hranice, vždy však s náležitou úctou ke každé lidské osobě. Kromě toho imigranti mají povinnost integrovat se v zemi, která je přijala, respektovat její zákony a národní identitu.? ? stojí mimo jiné v poselství Benedikta XVI. Přítomnost církve, jakožto Božího lidu putujícího v dějinách mezi všemi národy, je v tomto kontextu zdrojem důvěry a naděje. Církev ? jak praví Druhý vatikánský koncil ? je totiž ?znamením a nástrojem vnitřního spojení s Bohem a jednoty celého lidského pokolení?. V církvi samé je pak pro celé lidstvo nevyčerpatelným zdrojem společenství eucharistie. Díky ní Boží lid objímá každý národ, kmen a jazyk ?nikoli nějakým druhem sakrální moci, ale svrchovanou službou lásky. Právě uplatňování lásky, zejména vůči chudým a potřebným, je kritériem, které dokazuje autenticitu eucharistického slavení.? ? píše Benedikt XVI.

V samotném závěru potom papež zdůrazňuje, že ?svět migrace je obrovský a rozmanitý. Obsahuje obdivuhodné a slibné zkušenosti, jakož i ? bohužel ? mnohé jiné, které jsou dramatické a nehodné člověka a společností, které se označují za civilizované. Pro církev je tato realita výmluvným znamením naší doby, které stále více zdůrazňuje povolání lidstva vytvořit jedinou rodinu a zároveň těžkosti, které mu namísto sjednocení, způsobují rány a rozdělení. Neztrácíme však naději a modlíme se společně k Bohu, Otci všech, aby nám každému osobně pomáhal být muži a ženami schopnými bratrských vztahů; a aby na sociální, politické a institucionální rovině sílilo porozumění a vzájemná úcta mezi národy a kulturami.?
Píše Benedikt XVI. v závěru poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.