Synod: otázka společného slavení Velikonoc s pravoslavnými

16.10.2010 

Předmětem dnešního zasedání biskupského synodu pro Blízký východ bylo závěrečné poselství. Návrh poselství biskupské synody představili dnes vedoucí příslušné komise, melchitský arcibiskup Cyril Salim Bustros z USA a biskup William Hanna Shomali z Jeruzaléma. Pomocný biskup tamějšího latinského patriarchátu je jedním z účastníků zasedání, na kterém se dnes synodální otcové zaobírali otázkou společného data slavení velikonočních svátků.

?Vroucně toužíme po sjednocení data Velikonoc s pravoslavnými církvemi, řekl biskup Shomali. Bylo by to spojeno také s případným posunutím postní doby. Biskup naznačil, že by katolíci zachovávali spolu s pravoslavnými tytéž postní praktiky a připomněl, že půst má svou hodnotu také v islámu a judaismu. ?Společná postní doba pro katolíky všech obřadů i způsob půstu by byly pozitivním znamením pro Kristovy vyznavače i pro nekřesťany? ? podotknul latinský pomocný biskup Jeruzaléma, který dále vyjádřil názor, že katolíci latinského obřadu na Blízkém Východě dýchají oběma plícemi, tedy tradicí východní i západní. Arabští katolíci z latinské církve se zcela identifikují s latinským ritem, ale zároveň se plně cítí součástí Východu, z jehož tradice čerpají liturgické zpěvy.

Otázka slavení nejdůležitějšího křesťanského svátku - Velikonoc - ve stejný den má velký ekumenický význam. Hovořil o tom dnes také jeden z bratrských delegátů nekatolických církví. Syrský pravoslavný metropolita Aleppo Mor Gregorios Yohanna Ibrahim zdůraznil, že sjednocení data Velikonoc je všeobecným přáním křesťanů Blízkého Východu. Mělo by to symbolickou výmluvnost a představovalo důležitý krok k jednotě. Kromě toho syrský hierarcha navrhnul, aby křesťanské církve zavedly společný svátek ke cti mučedníků všech dob. ?Naše církve jsou zakořeněné v pronásledováních. My na Východě jsme dětmi mučedníků? ? řekl Mor Gregorios. Také další nekatolický delegát, metropolita Bagdadu Mar Gewargis Sliwa z asyrské východní církve hovořil o nezměrném utrpení křesťanů, zejména v Iráku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.