Polský prezident navštívil Benedikta XVI.

16.10.2010 

O významu dialogu mezi církví a státem a také o nezbytnosti ochrany lidského života ve všech jeho fázích hovořil Benedikt XVI. s prezidentem Bronislavem Komorowským, který dnes navštívil Vatikán. Společně s manželkou je přijal papež těsně po mši svaté, kterou u příležitosti 32. výročí volby Jana Pavla II. na Petrův stolec sloužil dopoledne krakovský arcibiskup, kard. Dziwisz v kryptách svatopetrské baziliky. O tomto výročí ? jak informuje vatikánské tiskové středisko ? byla rovněž řeč na setkání Benedikta XVI. a polského prezidenta. Bylo přitom také poukázáno na význam spolupráce církve a státu na obecném blahu ve shodě s příslušnými kompetencemi. Obě strany vyjádřily ochotu spolupracovat v takových oblastech jako je výchova a prosazování základních sociálních hodnot. Hovořilo se rovněž o nutnosti hájit lidský život a také o aktuální situaci v Evropě.

?Podstatným prvkem rozhovoru byly záležitosti spojené se smířením v našem evropském regionu, řekl prezident Komorowski. Poukázal jsem na polsko-německé smíření, kde hrála velmi podstatnou roli právě polská a německá církev. Informoval jsem o záměrech podniknout kroky směřující ke smíření s Ruskem, což nepochybně zapadá do rámce dlouhodobého zájmu a přání Svatého stolce, jenž usiluje o dialog s ruskou pravoslavnou církví. Hovořili jsme o záležitostech, které se pojí k tomuto tématu. Sem patří také otázka bohoslužebného jazyka v Bělorusku, kde žije početně nezanedbatelná polská menšina, které bychom chtěli zaručit užívání mateřského jazyka v kostele.?

Polský prezident na tiskové konferenci také sdělil, že pozval Benedikta XVI. k návštěvě Polska a zdůraznil, že pozvání není jednorázové, ale platí nepřetržitě. Bronislav Komorowski prozradil, že během audience byla řeč také o beatifikačním procesu Jana Pavla II. a jeho uspokojivém průběhu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.