Hebrejsky mluvící katolické společenství v Izraeli roste

12.10.2010 

Jedním z účastníků synodu je také vikář latinského patriarchy Jeruzaléma pro katolíky hebrejského jazyka O. David Neuhaus SJ, který Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Je velmi důležité, že v Izraeli žije část katolické církve, která mluví hebrejsky a může mluvit jazykem jeho národa, který tam žije a je stále více otevřen pro dialog s církví. Židé stále více intelektuálně hledají a zajímají se o církev, o Krista a naše učení v nejrůznějších tématech. Právě proto je důležité, jak to zdůrazňuje také pracovní dokument synodu Instrumentum laboris, aby církev formovala lidi, kteří umějí hebrejsky, aby mohli vést dialog s Izraelskými židy v jejich vlastním jazyce. Osobně spolu s mnoha jinými biskupy, kněžími a věřícími naší církve doufám, že tento synod bude momentem obrody. Církev na něm nalezne svou kontinuitu, jednotu, hluboké společenství, aby vydávala svědectví hodnotám, které Ježíš hlásá v evangeliu.?

Říká O. Neuhaus, sám také rodilý Žid, který se věnuje pastoraci hebrejsky mluvících katolíků v Izraeli. Tato několika tisícová komunita se podle jeho zkušeností zřetelně rozrůstá také díky imigrantům, kteří přicházejí nejčastěji z Filipín, usazují se v Izraeli, naučí se hebrejsky a plně se integrují do tamější kultury.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.