Buttiglione: Wojtylův apel na svědomí má paralely u Patočky a Havla

13.10.2003 

V tiskovém sále Svatého stolce byl dnes představen italský překlad sebraných filosofických spisů Karola Wojtyly. Prezentaci se účastnili profesor Katolické milánské university, Giovanni Reale, P. Tadeusz Styčeň z katolické university v Lublinu a italský ministr pro evropskou politiku Rocco Buttiglione. Ve svém projevu profesor Buttiglione poukázal na význam díla ?Osoba a čin? pro společenské změny, k nimž došlo na konci 20. století. Zdůraznil též význam filosofického díla Karla Wojtyly pro dialog mezi církví a současnou kulturou.

?Není možné porozumět dílu Karla Wojtyly, pokud se nevezme v úvahu světlo, jaké na ně vrhá II. Vatikánský koncil. Jeho filosofie je míněná především jako nástroj k tomu, aby kvas Koncilu pronikl na pole kultury. Církev se nepodřizuje současnosti a nesouhlasí s etickým relativismem; přesto se s ní smiřuje, když hlásá, že Kristus spasil i současnost. Pravdivé hodnoty současnosti jsou odsouzeny k úpadku, pokud jsou zcela odděleny od pravdy,? uvedl ministr Buttiglione.

Každý člověk se musí podle profesora Buttiglioneho vztahovat ke svému svědomí. Buttiglione k tomu dodal: ?Chci tady připomenout dalšího velkého filosofa, který se pohyboval v prostředí podobném tomu, v němž se pohyboval Wojtyla, a vycházel z týchž kořenů klasické filosofie a fenomenologie. V jistém smyslu mají také řadu styčných bodů. Myslím na Jana Patočku, na Chartu 77. Byl tu nejen program Solidarity. Charta 77 tu byla ještě dřív. A mám na mysli také názory, které najdeme v některých spisech Václava Havla ? např. Moc bezmocných. Představa, že hlavním nepřítelem je lhostejnost, přijímání logiky moci, pro kterou neexistuje pravda," uvedl Buttiglione.

Italský ministr dále rozvedl myšlenky bývalého českého prezidenta: "Havel přináší jeden příklad: všichni v době komunismu znali heslo: Proletáři všech zemí spojte se. Nosil se snad ten náspis proto, že by někomu skutečně šlo o jednotu těch, kdo pracují?! Ne, a ani režim nebyl tak naivní, že by to požadoval. Režim chtěl, aby se takový transparent nosil ? a byl to zřejmý doklad toho, že o žádnou pravdu nejde. Logika byla taková: vyvěsím transparent, abych neměl problémy s politickou mocí," zdůraznil Buttiglione a dodal: "Toto zrušení možnosti podílet se, participovat, je podmínkou k tomu, aby se moc zbavila odporu," řekl ministr. Opakem k tomu je podle Buttiglioneho solidarita: "Ta vyžaduje, abych byl jako takový respektován a zároveň byl připraven pracovat na tom, co vede k cíli ? a to za všemi omezeními, které diktuje má sociální pozice."

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.