Jak je to s počtem křesťanů v Izraeli

11.10.2010 

?Počet křesťanů v Izraeli neklesá, nýbrž narůstá a to stejným tempem jako židovské obyvatelstvo,? odpovídá izraelské velvyslanectví u Svatého stolce na zprávy o ztenčování místní křesťanské komunity. Izraelské zastupitelství vydalo zvláštní prohlášení dva dny před zahájením Biskupského synodu pro Blízký východ, pro který je problém masové emigrace východních křesťanů jedním z hlavních témat.

Velvyslanectví se odvolává na údaje Izraelského statistického úřadu, evidované od roku 1949. Nereflektuje tedy první vlnu odchodů křesťanských Palestinců krátce po vzniku izraelského státu. Podle podaných statistik od té doby do roku 2007 počet křesťanů v Izraeli vzrostl z 34 tisíc na 151 tisíc, tedy více než čtyřikrát. Židovské obyvatelstvo se za tu dobu rozrostlo z počátečního milionu na 5 milionů 500 tisíc, tedy více než pětkrát.

Den před vydáním komuniké se k odchodům křesťanů z Blízkého východu vyjádřil izraelský velvyslanec při Svatém stolci. Mordechaj Levi pro deník Jerusalem Post uvedl, že situace blízkovýchodních zemí se velmi různí. Za příliš zobecňující označil samo pojetí Svaté země, protože nezahrnuje pouze jednu politickou skutečnost. ?Řeč o pronásledování nebo emigraci křesťanů ze Svaté země je nespravedlivá vůči Izraeli a Jordánsku, kde k něčemu podobnému nikdy nedocházelo,? tvrdí izraelský velvyslanec při Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.