Morální dobro pro emigranty: otázka, která rozděluje Sarkozyho a Vatikán

9.10.2010 

Boj s nelegální imigrací je morálním imperativem, je zdrojem velké chudoby i dramatických situací a chudé země zbavuje vitálních sil, řekl francouzský prezident při obědě pro francouzské kardinály a biskupy Římské kurie. Mezi pozvanými byl také vatikánský státní sekretář, kard. Tarcisio Bertone. Nicolas Sarkozy připomněl společné hodnoty, kulturu a civilizaci, jež po 2 tisíce let spojují Francii a Církev. Postuloval větší spolupráci při zachování světskosti státu, která ? jak řekl ? je základem vzájemné úcty. Francouzský prezident se neomezil jen na obecné formulace, ale přišel s podrobnou analýzou největších úkolů současnosti. V jádru dnešních problémů, včetně hospodářské krize, vidí morální pochybení. Ve světě, který se řídí pouze ziskem, egoismem a cynismem se zkrátka nedá žít, dodal Sarkozy. Morálním hodnotám je nutné podřídit jak hospodářství, tak i jiné sféry života, ve kterých panuje buď chaos nebo ? jak doslova uvedl ? právo džungle.

Názory vyjádřené během včerejšího oběda pro vatikánské představitele byly ve většině bodů souběžné s analýzou Benedikt XVI. v jeho sociální encyklice Caritas in veritate a s papežovou vizí primátu morálního jednání. Jedinou otázkou, v níž Sarkozy naznačil různost pohledů, je problém nelegálního přistěhovalectví. Podle francouzského prezidenta morální dobro vyžaduje právě boj s tímto jevem, nikoliv jeho toleranci.

Připomeňme, že podle většiny komentátorů souvisela včerejší audience u Svatého otce s ostrou kritikou, s níž bývalý sekretář papežské rady pro migranty a cestující, arcibiskup Agostino Marchetto, vystoupil proti Francii po té, co zahájila repatriace Romů. Během rozhovoru s papežem na toto téma nedošlo. Objevilo se ovšem v krátké bohoslužbě, které se Sarkozy včera zúčastnil ve Vatikánské bazilice. V modlitbě za Francii kard Jean-Louis Tauran prosil Boha, aby Francouzi dokázali přijímat pronásledované a imigranty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.