Všeobecnost hodnot hlásaných církví i drama horníků v papežské promluvě k chilskému velvyslanci

8.10.2010 

Když Církev hájí hodnotu života od narození po přirozenou smrt nebo rodiny založené na manželství, nečiní tak kvůli svým zájmům nebo náboženským principům platným jen pro věřící, nýbrž na základě hodnot, jež ve svém svědomí mohou sdílet všichni ? zdůraznil Benedikt XVI. v promluvě k novému chilskému velvyslanci u Svatého stolce. Fernando Zegers Santa Cruz předal včera (7. října) ve Vatikánu své pověřovací listiny.

První papežova slova ale patřila lidem, které postihlo zemětřesení letos v lednu. Otřesy o síle devíti stupňů Richterovy stupnice připravily o život 450 lidí a zničily desetitisíce budov. Benedikt XVI. také vzpomněl na 33 horníků uvězněných už dva měsíce tři čtvrtě km pod zemí v oblasti Atacama. Navzdory geografické vzdálenosti, nesu tuto zemi hluboko ve svém srdci, ujistil papež nového ambasadora.

V souvislosti s 200 výročí nezávislosti této latinskoamerické země zdůraznil Benedikt XVI. roli církve v chilské historii. Zmínil mimo jiné Janem Pavlem II. zprostředkovaný Traktát o míru a přátelství, který před 31 lety vyřešil územní spor mezi Chile a Argentinou a předešel tak válečnému konfliktu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.