Kard. Erdö: stav rodiny je obrazem zdraví společnosti

1.10.2010 

Hlavním tématem zasedání evropských biskupů v Záhřebu je demografický propad Evropy a situace rodiny na Starém kontinentu. Čísla kreslí velmi chmurný obraz evropské populace. V 27 státech Evropské unie žije zhruba 500 milionů lidí. V posledních deseti letech docházelo sice k mírnému růstu populace, ovšem téměř výlučně zásluhou emigrantů: 70% nových Evropanů přišlo z jiných kontinentů. 85 milionů Evropanů překročilo 65 let a průměrný Evropan překročil čtyřicítku (40,3). Podle výpočtů italského Institutu pro rodinnou politiku v roce 2050 bude každý třetí Evropan starší 65 let.
V Evropě se rodí o více než tři čtvrtě milionu (774 000) dětí méně než před 26 lety. Nízká porodnost, s indexem plodnosti 1,38 dětí na jednu Evropanku, zdaleka nepostačuje k zajištění přirozené výměny generací. Každých 25 sekund je vykonána interrupce.

Kardinál Erdö za přítomnosti představitelů všech evropských biskupských konferencí, vyzval evropské vlády, zastoupené na zasedání chorvatskou premiérkou, Jadrankou Kosorovou, k prosazení politických postupů, které odpoví na reálné potřeby rodiny. Ostřihomsko-budapešťský arcibiskup připomíná, že v dnešní společnosti má zelenou kultura ?neschopná vidět realitu z perspektivy rodiny.? ?Při dnešní organizaci moderního života ve městech se stává obtížné uživit početnější rodinu. Ženy nejsou doceněny jako matky. Ekonomická krize a nezaměstnost vnáší do mnoha rodin úzkost a strach. Samotný koncept rodiny je zpochybňován a jsme vážně znepokojeni způsoby, jimiž je lidský život ohrožován zejména na svém počátku a konci,? řekl kardinál Erdö. Jak dále poznamenal, stav rodiny je obrazem zdraví společnosti a naopak. Krize rodiny tedy ohlašuje hlubší nesrovnalosti. Evropská krize identity - pokračoval maďarský kardinál ? se týká i projektu evropského společenství. ?Kdo chce za každou cenu popřít existenci Boha, jak se o to snaží některé skupiny, nakonec vždy skončí u negace možnosti založit život a sociální struktury na něčem pevném, na něčem, co není založeno pouze na mínění některých nebo na zdánlivém momentálním konsensu jiných. Evropa potřebuje Boha - uzavírá kardinál Erdö ? aby se rozpomněla na své kořeny a mohla hledět do budoucna s realismem a nadějí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.