Jmenováni poradci papežského delegáta Legionářů Kristových

30.9.2010 

Papežský delegát pro řeholní kongregaci Legionářů Kristových, arcibiskup Velasio de Paolis, zveřejnil jména čtyř poradců, kteří mu budou pomáhat při plnění zvláštního úkolu, kterým jej pověřil Benedikt XVI., totiž s reorganizací této kongregace a revizí jejích stanov po té, co vyšly na světlo otřesné delikty jejich zakladatele, provázející sedmdesátiletou existenci této řeholní kongregace již od samotných počátků.

Papežský delegát, arcibiskup Velasio de Paolis, jmenoval do funkce svých čtyř poradců: O. Agostina Montana z řeholní kongregace Giuseppini di Murialdo, biskupského vikáře pro řeholní život římské diecéze; mons. Maria Marchesi, generálního vikáře diecéze Cremona; O. Gianfranca Ghirlanda z Tovaryšstva Ježíšova, bývalého rektora Gregoriánské univerzity v Římě a biskupa Briana Farrella z kongregace Legionářů Kristových, sekretáře Papežské rady pro jednotu křesťanů. Zároveň byl také jmenován mons. Ricardo Blazquez, arcibiskup Valladolidu, vizitátorem u Regnum Christi, laického sdružení patřící pod kongregaci Legionářů Kristových.

Papežský delegát je podle dekretu, podepsaného státním sekretářem kard. Bertonem 9. července, pověřen řízením kongregace Legionářů Kristových papežovým jménem ?na dobu nezbytnou pro uskutečnění obnovy a pro přípravu mimořádné generální kapituly, jejímž hlavním úkolem bude provést revizi stanov?. Poradci mají podle litery zmíněného dekretu pomáhat papežskému delegátovi ?při plnění jeho úřadu podle okolností a možností? a mohou být také ?pověřováni specifickými úkoly, zejména vizitacemi ad referendum?. Papežský delegát s jejich pomocí určuje hlavní témata, diskutuje je a objasňuje tak, jak se postupně objeví během plnění úkolu, ke kterému je povolán.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.