Papež opustil letní rezidenci a vrátil se do Vatikánu

30.9.2010 

Ve středu večer se Benedikt XVI. setkal se zaměstnanci letní papežské rezidence v Castel Gandolfo, aby jim na závěr svého letošního pobytu poděkoval za jejich nasazení a rozloučil se s nimi. Ve své promluvě papež všechny povzbudil, aby dále ?nabízeli každodenní svědectví svojí víry, zejména chápavým nasloucháním Božího slova? a připomněl včerejší liturgickou památku ?výjimečných poslů tohoto Slova, archandělů Michaela, Gabriela a Rafaela, které Bůh se zvláštním pověřením vyslal do konkrétních momentů dějin spásy?.

?Každý křesťan je povolán denně přijímat a žít jednoduše a radostně Slovo pravdy, které nám Pán sdělil. Během staletí poznala církev zářivé postavy věrných učedníků Kristových, kteří se ustavičně a s láskou sytili Písmem svatým, do něhož vkládali hlubokou důvěru. Na čtvrtek připadá památka svatého Jeronýma, církevního otce, který postavil do středu svého života Bibli: přeložil ji do latinského jazyka a komentoval jednotlivé knihy. Tento výjimečný učitel církve varoval před neznalostí Písma, která je neznalostí Krista (srov. Commento ad Isaia, prol.). Proto je pro každého křesťana základem, mít živý kontakt a vést osobní dialog s Božím Slovem, jež nám bylo dáno v Písmu svatém, a číst jej nikoli jako slovo minulosti, ale jako živé Slovo, které se dnes na nás obrací a interpeluje nás.?

Benedikt XVI. pak v závěru ujistil přítomné zaměstnance a jejich rodiny, že se za ně všechny nepřestává modlit, a požehnal jim. Do Vatikánu se Svatý otec vrátil dnes odpoledne.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.