Premiérka Radičová: Odluka církve od státu není na programu dne

27.9.2010 

?Nynější slovenská vláda nebude otevírat diskusi o odluce církve od státu?, prohlásila premiérka Iveta Radičová během pátečního setkání s předsedou slovenské biskupské konference, arcibiskupem Stanislavem Zvolenským. I přes rozdílnost názorů v nynější pravicově-liberální vládní koalici, ponechává vláda na církvi iniciativu diskutovat o změně způsobu státního financování církve. Stanovuje to i litera konkordátu, který na Slovensku platí od roku 2000.

U našich sousedů platí systém státního financování církví a církevních organizací. Roku 2009 činily výdaje na platy duchovních a administrativu institucí všech církví přibližně 37 milionů eur, z čehož katolické církvi připadlo 21 milionů eur. Církevní sbírky na Slovensku nepodléhají zdanění ani kontrole mimocírkevních institucí.

Arcibiskup Zvolenský přijal s uspokojením prohlášení vlády a podotkl, že v sociální oblasti existují důležitější a naléhavější problémy. Dostalo se mu od premiérky Radičové dvou ujištění: vláda poskytne okamžitou finanční pomoc charitativním církevním organizacím, kterým hrozí likvidace, a postará se také o zachování rovnováhy, pokud jde financování katolických škol, kterým bude pomáhat ve stejné míře, jakou se stará o státní školy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.